De speltakken

Scouting levert een belangrijke bijdrage aan de persoonlijke ontwikkeling van kinderen en jongeren. De leeftijdsgrenzen van de verschillende speltakken (leeftijdsgroepen) is op deze persoonlijke ontwikkeling gebaseerd. Ook maatschappelijke ontwikkelingen en ontwikkelingen binnen Scouting in Nederland en de rest van de wereld, spelen een rol in de keuze voor de leeftijdsgrenzen binnen Scouting.

 

Bevers  

Bevers zijn jongens en meisjes tussen de 5 en 7 jaar oud. Zij zitten in groep 2 en 3 van de basisschool. Je bent dus 2 jaar bever.

Ben jij tussen de 5 en 7 jaar? Vind je het leuk om iedere week iets leuks te doen, lekker buiten te spelen en allemaal dingen te leren? Kom dan bij de bevers! Hier doe je allemaal leuke spelletjes met kinderen die even oud zijn als jij. De kinderen van 5 tot en met 7 jaar worden bij Scouting ‘bevers’ genoemd. Bij de bevers ligt de nadruk op het spelen en leren in de natuur. Ze doen samen met andere kinderen leuke spelletjes in een veilige omgeving. Zo leren ze spelenderwijs samen te werken onder leiding van het beverteam.

Welpen

De welpen zijn jongens en meisjes tussen de 7 en 11 jaar oud. Zij zitten in groep 4 tot en met 7 van de basisschool. Je bent dus 4 jaar welp.  Welpen

Ben jij tussen de 7 en 11 jaar? Vind je het leuk om iedere week iets spannends te doen en grappige dingen te leren, samen met andere kinderen van jouw leeftijd? Kom dan bij de welpen en speel mee in de jungle! De kinderen van 7 tot en met 11 jaar spelen in de jungle. Samen met fictieve figuren uit verschillende thema’s beleven ze de spannendste avonturen. Bij het spelen aan de hand van een thema gebruiken de welpen hun fantasie en dit draagt bij aan de ontwikkeling van kinderen. Dit alles gebeurt onder leiding van het welpenteam.

 

Verkenners

De verkenners zijn jongens en meiden tussen de 11 en 15 jaar oud. Zij zitten in groep 8 van de basisschool tot en met klas 3 van de middelbare school. Je bent dus 4 jaar verkenner.  Verkenners

Ben jij tussen de 11 en 15 jaar en heb je zin in actie? Dan zijn de verkenners wat voor jouw. De verkenners zijn niet meer bezig met het spelen in thema, zoals bij de bevers (5-7 jaar) en de welpen (7-11) jaar het geval is. Bij de verkenners ligt de focus op het bewust ontwikkelen van hun Scoutingkennis en -vaardigheden. Er zijn tal van manieren om een gaaf programma te bieden aan deze leeftijdsgroep.  Gedurende het jaar gaan de verkenners een aantal keer op kamp, maar het zomerkamp is het hoogtepunt van het jaar. De verkenners kamperen dan een week in tenten ergens in Nederland. Aangezien verkenners steeds meer zelfstandig kunnen zijn, zullen zij in patrouilles verspreid hun kampement opbouwen.

Explorers

De explorers zijn jongens en meiden tussen de 15 en 18 jaar oud. Zij zitten in klas 4, 5 en 6 van de middelbare school (of de eerste klassen van het beroepsonderwijs). Je bent dus 3 jaar explorer. Explorers

Als Explorer ben je zelf verantwoordelijk voor het verzinnen en uitvoeren van de opkomsten. Hierbij is je eigen fantasie de enige beperking! Niks is te gek! Van vlotten bouwen tot zelfverzonnen bordspelen, van weekenden kamperen tot hikes. Dit gebeurd onder een toeziend oog van de begeleiding, waarbij zelfstandigheid en verantwoordelijkheden steeds belangrijker worden. Elke vrijdag hebben de Explorers van 20.00 uur tot 22.00 uur opkomst. Hiervoor hebben zij de beschikking over een eigen lokaal. De programma’s variëren van doordachte bordspellen tot aan (on)doordachte survival tochten. Ook kunnen de programma’s een bepaald thema hebben zoals met Sinterklaas en kerst. Tijdens ‘de Nacht van o’Hara’ spelen we 12 uur lang (de hele nacht) bordspellen. Naast de wekelijkse opkomsten zijn er ook regelmatig kampen. Er zijn een aantal weekendkampen, waaronder: teambuildingsweekend, voorjaarskamp en Joti. Maar het grootste spektakel vindt in de eerste week van de zomervakantie plaats: Het zomerkamp! Tijdens eerdere kampen zijn we o.a. al naar Luxemburg, Duitsland, België en Denemarken geweest. De hele week zijn er leuke en spannende activiteiten zoals een meerdaagse hike, mountainbiken, klimmen, kanoën en zwemmen. Naast deze activiteiten is er natuurlijk ruimte voor ontspanning aan het kampvuur ’s avonds. Ook zijn er verschillende spellen en dagjes uit. Om al deze activiteiten te kunnen realiseren proberen we door het jaar heen geld te verdienen. Dit doen we op verschillende manieren. Bijvoorbeeld door het organiseren van kinderfeestjes, achter de bar bij feesten en partijen of het collecteren voor Jantje Beton. Daarnaast organiseren we ook een grote familie-barbeque.

De Stam

De Hobbitstam is de speltak voor de oudste leden van scoutingvereniging Kimball o’Hara. Het thema van deze speltak is gebaseerd op het wereldberoemde boek van J.R.R. Tolkien: De Hobbit. Verdeeld in vier families nemen de leden het op tijdens vier opkomsten die over het jaar zijn verspreid. De inhoud van deze opkomsten is elke keer weer anders en wordt door de families zelf bedacht. Denk hierbij aan bijvoorbeeld, Oud-Grieks borden smijten, Mario Party in reallife, een Escaperoom of Masterchef Voorschoten. De opkomsten bevatten altijd een wedstrijdelement. Naast deze vier opkomsten per jaar zijn er een aantal evenementen die ieder jaar weer op de agenda van de Stam terugkomen zoals: de Autorally, de Joti (een evenement met de gehele vereniging), de BBT (een weekend in de bossen) en de nodige feestjes. Zoals alle speltakken heeft ook de Stam een eigen lokaal. Ons lokaal wordt gesierd door een goede geluidsinstallatie (vraag maar aan de buren!), een HD-beamer, een bar met koele drankjes, dartboards, een pooltafel en een openhaard. Vaak zijn er op zaterdagavond de nodige stamleden te vinden in onze ‘Herberg de Harige Voet’.

Prijzen

Contributie 2021:
€40 per kind per kwartaal
Zomerkamp 2021:
Bevers €25
Welpen €170
Verkenners €170
Explorers €215
Weekendkampen 2021:
Bevers €10
Welpen €15
Verkenners €15
Explorers €15